Stijn Paredis 

Stijn Paredis (°1992) startte met slagwerklessen aan de Academie Regio Tienen (ART) bij Pieterjan Vranckx (paukenist bij deFilharmonie) op 12-jarige leeftijd. Na een voorbereidend jaar aan het Lemmensinstituut te Leuven begon hij de opleiding klassieke percussie aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen bij Koen Wilmaers en Carlo Willems, alsook de opleiding orkestdirectie bij Ivo Venkov. In 2016 behaalde hij er zijn masterdiploma percussie. Momenteel studeert hij musicologie aan de KUL.

Als percussionist is Stijn verbonden als eerste slagwerker aan het Leuvens Alumni Orkest (LAO) en tot 2015 aan het EuregioJeugdOrkest (EJO). Beide orkesten staan onder leiding van Hans Casteleyn. In maart 2016 mocht hij na een geslaagde auditie meespelen in de OrkestAcademie van deFilharmonie. Ook is hij stichtend lid van het muzikaal ensemble Dimlicht dat naast het spelen van klassieke muziek ook educatieve muziektheatervoorstellingen ontwikkelt.

Stijn concerteerde reeds in Georgië (Tbilisi), Italië (Bologna, Firenze), Spanje (Valencia), Oostenrijk (Wenen), Duitsland (Freiburg), Nederland (Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, …), tweemaal in China (Shanghai en andere steden) en uiteraard België (o.a. deSingel en de Munt). Met het EJO heeft Stijn in de zomer van 2013 de eerste prijs gewonnen in de categorie Symfonische Orkesten van de wedstrijd Summa cum Lauda in Wenen. Deze wedstrijd ging door in de beroemde Gouden Zaal van het Musikverein en als hoofdprijs mocht het orkest het galaconcert in Konzerthaus Wien afsluiten. In datzelfde seizoen verzorgden ze ook een concert in de Doelen in Rotterdam ter ere van het Nationaal Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in Nederland. In juni 2015 voerde hij de tweede symfonie van Gustav Mahler uit met het EJO in het Concertgebouw te Amsterdam.

Hij stond reeds samen op het podium met onder meer Liebrecht Vanbeckevoort, Johan van Iersel, Anne Cambier, Jef Neve, Jeroen Berwaerts, Yossif Ivanov en Hannes Minnaar.

Als dirigent leidt Stijn sinds september 2013 het koninklijk Familiakoor te Edegem en daarnaast fungeert hij als assistent-dirigent bij het Leuvens Alumni Orkest. Vanaf 2017 is Stijn dirigent van het nieuw Antwerps collectief Het Incident waarmee hij muziek van jonge componisten zal uitvoeren.

In juni 2016 nam hij deel aan een 7-daagse masterclass in Manchester bij Benjamin Zander (Boston Philharmonic, Philharmonia Orchestra, Israël Philharmonic, …) in de reeks London Masterclasses. Andere masterclasses kreeg hij van Achim Holub (London Classical Soloists) en Lior Shambadal (Berliner Symphoniker). Begin september 2016 dirigeerde hij Dvořák’s negende symfonie in Bulgarije met de Rousse Philharmonic Orchestra.

In januari 2017 won hij de tweede prijs op de London Classical Soloists Conducting Competition.